Faro: de hoofdstad van de Algarve

De hoofdstad van de Algarve, Faro, is meer dan alleen de aanvlieghaven voor de Portugese zuidkust. Toch reizen de meeste toeristen na aankomst op het vliegveld direct door naar hun eindbestemming. Zonde, als je het ons vraagt. De hoofdstad van de Algarve kent een rijke geschiedenis die op verschillende plekken is terug te zien. Faro in Portugal is daarmee een fijne plek om een ochtend of middag doorheen te struinen om vervolgens neer te strijken op een van de vele terrassen die de stad rijk is.

Over


Groot is Faro niet. Wel heeft het een charmant centrum en dus is het een perfecte stad om lekker op je gemak in een ochtend of middag doorheen te struinen, terwijl je af en toe een stop maakt op bijvoorbeeld een terras. De oude binnenstad van Faro, officieel in het Portugees Cidade Velha, is vandaag de dag nog steeds omringd door hoge stadsmuren, die uit de Middeleeuwen stammen. Ook zijn er drie stadspoorten waardoor je het oude centrum kunt betreden. De Arco da Vila is daarvan de mooiste en wordt behalve mooi ook beschouwd als een van de best bewaarde overblijfselen van de Arabische cultuur in Portugal.

De drie stadspoorten leiden je allen naar het Largo da Sé plein, het centrale punt van de stad. Fijn: het centrum van de stad is deels autovrij, waardoor je op je gemak door de smalle straatjes kunt struinen. Gluur binnen bij een traditioneel boetiektje of plof neer bij een gezellig terras of sfeervol restaurant en ervaar zelf wat Faro in Portugal je allemaal te bieden heeft.

Sé de Faro

Op het Largo da Se plein waar we net al even over vertelden, stuit je op een van de belangrijkste historische gebouwen van Faro: Sé de Faro. Deze rooms-katholieke kathedraal is niet erg groot en ziet er van de buitenkant misschien ook niet perse heel erg indrukwekkend uit. Toch staat de ietwat sobere buitenkant in schril contrast met de binnenkant. Neem ook zeker even de moeite om de klokkentoren (via een smalle maar vrij korte trap) te beklimmen. Vanaf daar kijk je niet alleen uit op de stad maar ook op natuurgebied Ria Formosa, dat tot een van de zeven natuurwonderen van Portugal behoort.

Igreja do Carmo

Op een kleine 10 minuten lopen van het oude centrum, vind je de Igreja do Carmo. Deze kerk met witgepleisterde muren ziet er op het eerste oog misschien niet heel erg onderscheidend uit. Toch is deze kerk een hele belangrijke – of kan je beter zeggen bizarre – bezienswaardigheid rijk, namelijk de Capela dos Ossos kapel. Dit kapel is volledig opgebouwd uit schedels en beenderen (!). In totaal zijn er meer dan 1000 schedels en beenderen te vinden, afkomstig van monniken die rond 1800 in Faro leefden.

Praia Ilha de Faro

Het leuke aan Faro in Portugal is dat wanneer je het centrum hebt gezien, je binnen no time jezelf in een compleet andere wereld kan begeven. Dit kan door naar Ilha de Faro te gaan, letterlijk vertaald eiland van Faro. Dit schiereiland is vanuit Faro zelf per bootje te bereiken maar zelf met de auto hier naartoe rijden kan ook. Parkeer je auto en wandel over het strand, om vervolgens te genieten van de meest verse vis. De specialiteit hier is overigens arroz de lingueirão, rijst met scheermessen.

Ria Formosa

Door Ilha de Faro te bezoeken maak je meteen kennis met Ria Formosa Natural Park, een beschermd natuurgebied dat tot een van de zeven natuurwonderen van Portugal behoort. Je vindt er (schier)eilanden, stranden, duinen en zandbanken en is geliefd onder natuurliefhebbers vanwege de indrukwekkende flora en fauna. 

Goed voorbereid op reis

Vliegtickets

Transavia en KLM

Accommodaties

Booking.com

Pakketreizen

TUI, Sunweb en Eliza was Here

Autohuur

Alamo en Sunnycars

Vliegtickets vergelijken

Kayak