Wandelen in de Algarve: 4 routes om te onthouden

Hoewel de Algarve vooral als strandbestemming bekend staat valt er voor actievelingen ook genoeg te doen. De grillige maar indrukwekkende kustlijn leent zich namelijk dankzij de vele hiking trails en wandelroutes perfect om per voet ontdekt te worden. Een ervaren wandelaar hoef je hier overigens niet voor te zijn want ook beginnelingen kunnen wandelen in de Algarve.

Ludo Trail – 5 km

Vlakbij de luchthaven van Faro loopt de Ludo trail, een route van zo’n 7 kilometer lang. Nu klinkt een wandelroute vlakbij een vliegveld in eerste instantie misschien niet heel aantrekkelijk. Toch is niets minder waar. De Ludo Trail loopt namelijk dwars door het Ria Formosa natuurpark en laat dat nou net een van de zeven natuurwonderen van Portugal zijn. Je kan hier niet alleen goed wandelen maar tegelijkertijd ook je ogen uitkijken door de prachtige flora en fauna die er in het park te vinden is.

Alvor Boardwalk – 5 km

Het Portugese Alvor is niet alleen in trek bij zonaanbidders. Ook actievelingen die willen wandelen in de Algarve weten tegenwoordig de route naar deze badplaats te vinden. Je vindt hier namelijk Ria de Alvor, een indrukwekkend natuurgebied. De mix van zoet rivierwater en zout zeewater maakt het een geliefde broedplaats voor trekvogels en ook stuit je er op oesters en mosselen. Van het strand van Alvor tot aan het natuurgebied loopt een 5 kilometerlange houten loopbrug, ookwel bekend als de Alvor Boardwalk. Je kunt ‘m volledig af lopen of ervoor kiezen een van de zijpaden te nemen die je naar diverse stranden brengt.

Seven Hanging Valleys Trail – 12 km

Houd je wel van een stevige wandeling? Dan is de Seven Hanging Valleys Trail een must om te lopen. Deze trail behoort tot een van de mooiste wandelroutes van Europa en zodra je ‘m zelf bewandeld zul je ervaren dat hier geen woord aan is gelogen. De route start bij Praia da Marinha en loopt via de grot van Benagi, Carvalho en de vuurtoren van Alfazina naar het eindpunt bij Praia de Vale Centeanes. Mocht de lengte van deze route – 12 kilometer heen en terug – je wat afschrikken, kun je er ook voor kiezen om slechts een deel te bewandelen of alleen enkele reis te bewandelen om vervolgens per taxi weer naar je beginpunt te worden gebracht.

Trail of Headlands – 12 km

Minder bekend maar absoluut niet minder mooi is de Trail of Headlands. Deze trail loopt van Praia do Paraiso in Carvoeiro tot aan Praia do Molhe in Ferragudo. Doordat deze wandeling minder bekend is, ervaar je ook veel meer rust. De route is in totaal 6 kilometer lang en is qua lengte vergelijkbaar met de Seven Hanging Valleys Trail. Ook hier kun je er dus voor kiezen om alleen de enkele route te nemen en per taxi terug te gaan.

Carvoeiro Boardwalk – 500m

Oke een echte trail is dit niet. Sterker nog, deze boardwalk heeft een lengte van slechts een paar honderd meter. Toch willen we ‘m je niet onthouden, omdat dit wandelpad je langs een onwijs mooi stuk kust van de Algarve leidt. De boardwalk ligt in Carvoeiro en is een houten wandelpad van circa 500 meter lang. Het kan goed gecombineerd worden met de plaats zelf of het bezoeken van Algar Seco.

Goed voorbereid op reis

Vliegtickets

Transavia en KLM

Accommodaties

Booking.com

Pakketreizen

TUI, Sunweb en Eliza was Here

Autohuur

Alamo en Sunnycars

Vliegtickets vergelijken

Kayak