Ria Formosa Natural Park: een van de zeven natuurwonderen van Portugal

Grote kans dat wanneer je naar de Algarve vliegt, je vanuit het vliegtuigraam al uitkijkt op een van de zeven natuurwonderen van Portugal. Ria Formosa ligt vlakbij het vliegveld van Faro en behoort tot een van de zeven natuurwonderen van Portugal. Dit unieke natuurgebied bestaat uit verschillende (schier)eilanden, stranden, duinen en zandbanken en is daarmee een must see voor natuur- en wandelliefhebbers. Wij vertellen je meer over dit gebied en wat je er zoal kunt zien en doen.

Ligging

De Ria Formosa lagune ligt dus op een steenworp afstand van de stad Faro. Om precies te zijn loopt het gebied van Praia do Garrão helemaal door tot Praia da Manta Rota, vlakbij de Spaanse grens. Het gebied is in totaal maar liefst 18.000 hectare groot en beslaat zo’n 60 kilometer lengte voor de Portugese zuidkust. Het is een geliefde plek om te bezoeken onder natuurliefhebbers, vanwege de uiteenlopende flore en fauna die er te vinden is. Flamingo’s, zoetwaterschildpadden zeepaardjes en met geluk zelfs dolfijnen; er is een kans dat je deze dieren hier allemaal spot

Toegang

Omdat Ria Formosa zo’n groot gebied beslaat, is er niet perse een ingang of toegangspoort waar je naartoe moet gaan om het park te bezoeken. Er zijn verschillende plaatsen nabij het natuurgebied waar je je auto kan parkeren om vervolgens op eigen hand het park in te lopen. Om je een handje op weg te helpen, kun je beginnen bij Centros de Educação Ambiental. Dit is het officiele bezoekerscentrum van Ria Formosa, dat aan de rand van het dorp Olhao ligt. Behalve informatie vergaren over het groots uitgestrekte gebied, kun je hier ook checken welke excursies je allemaal kan doen en dient het centrum meteen als startpunt voor een wandeling van een paar kilometer door het park

Flora en fauna

We noemden het net al even, maar de flora en fauna is een van de redenen waarom dit gebied zo geliefd is. Ria Formosa is allereerst belangrijk voor vogels. Zo is het niet alleen een belangrijk overwintergebied voor trekvogels tussen Europa en Afrika, maar leeft hier ook de purperkoet, die enkel in dit natuurgebied broedt en nergens anders in Portugal. Niet zo gek dus ook dat de purperkoet het symbool van Ria Formosa is. De verschillende ecosystemen in dit park zorgen ervoor dat je op nog veel meer bijzondere vogelsoorten stuit. Zo zie je met een beetje geluk grote groepen flamingo’s, die op een steenworp afstand van de wandelpaden te zien zijn. De grootste kans om vogels te spotten is trouwens net na zonsopkomst of net voor de zonsondergang.

Eilanden

Behalve het duinlandschap, bestaat het park ook uit vijf eilanden die vlak voor de kust liggen. Om die reden wordt dit natuurgebied ook weleens vergeleken met de Nederlandse wadden. De eilanden luisteren naar de namen Ilha da Barreta, Ilha da Culatra, Ilha da Armona, Ilha de Tavira en Ilha de Cabanas. Ook zijn er twee schiereilanden te vinden, namelijk Península de Ancão en Península de Cacela.

Ria Formosa mag met recht een van de zeven natuurwonderen van Portugal worden genoemd. Natuurliefhebber of niet, wat ons betreft is het een must om doorheen te wandelen, fietsen of varen tijdens jouw bezoek aan de Algarve. Houd in het hoogseizoen wel rekening met drukte, want niet alleen toeristen maar ook de Portugezen zelf weten dit natuurgebied goed te vinden. Vertrek daarom vroeg en bereid je goed voor op mogelijke hitte.

Goed voorbereid op reis

Vliegtickets

Transavia en KLM

Accommodaties

Booking.com

Pakketreizen

TUI, Sunweb en Eliza was Here

Autohuur

Alamo en Sunnycars

Vliegtickets vergelijken

Kayak