Lagos

Lagos is een van de oudere steden van de Algarve en kent een rijke geschiedenis. Toch is de historie niet de belangrijkste reden om deze westelijk gelegen stad te bezoeken. Want hoewel het er in het hoogseizoen druk en toeristisch kan zijn, is Lagos van origine een sfeervolle en bruisende stad die ook nog eens omgeven wordt door misschien wel de mooiste stranden van de Algarve. Tel daarbij het feit op dat er in de omgeving van Lagos genoeg te zien en ondernemen is en je zult begrijpen waarom veel toeristen hier neerstrijken voor een welverdiende vakantie.


Het Portugese Lagos heeft een geschiedenis die ver terug de tijd in gaat. De stad is circa 2000 jaar geleden ontstaan als nederzetting van de Kelten. Toen het in de 8e eeuw werd verovered door de Moren, veranderde er veel. Lagos werd omgedoopt tot Zawaia en groeide uit tot een grote, belangrijke handelsstad. Omdat de stad beschermd moest worden, kwam er een kasteel en werd Zawaia omheind met stadsmuren.

Vandaag de dag staat rondom het oude centrum van Lagos nog steeds een groot deel van de stadsmuur overeind. Enkele eeuwen daarna, in de 15e en 16e eeuw om precies te zijn, zetten verschillende ontdekkingsreizigers Lagos nog meer op de kaart. Vanuit hier werden verschillende zeeroutes gevolgd. Hendrik de Zeevaarder is een van de meest bekende ontdekkingsreizigers en zijn standbeeld dat vandaag de dag op het Praça Infante D. Henrique plein in Lagos staat, is een aandenken aan hem en deze tijd.

Stranden

Wie naar de Algarve gaat voor de stranden, zit in Lagos goed. Sterker nog, wat ons betreft vind je hier misschien wel de mooiste stranden van de Algarve. Het water is hier namelijk meer helder en dieper blauw van kleur dan elders in de Algarve. Het meest bekende strand van Lagos is Meia Praia. Dit is een groots uitgestrekt strand met een lengte van 5 kilometer. Het kleinere Praia do Camilo staat vooral bekend om de 200 treden tellende trap die je naar het strand brengt. Het strand zelf is niet heel erg groot, mooi is het er wel. Het heldere en vrij kalme water zorgt er ook voor dat je hier goed kunt snorkelen. Ook Praia Dona Ana is een bekend strand voor toeristen in Lagos en omstreken.

Zien en doen

Hoewel de stranden stuk voor stuk de moeite waard zijn, is het leuke aan Lagos dat er ook veel te ondernemen is. Zo kun je de imposante rotsformatie Ponte da Piedade bekijken (10 min met de auto vanuit het centrum), kun je gaan hiken langs de kliffen, zijn er talloze watersporten zoals als kajakken, suppen, jetski en surfen te doen of kun je mee met een boottour vanuit de haven van Lagos. Dat je je hier geen moment hoeft te vervelen, is in ieder geval zeker.

Pakketreizen

Vliegtickets

Accommodaties

Booking.com

Goed voorbereid op reis

Vliegtickets

Transavia en KLM

Accommodaties

Booking.com

Pakketreizen

TUI, Sunweb en Eliza was Here

Autohuur

Alamo en Sunnycars

Vliegtickets vergelijken

Kayak